Резалта подписва аутсорсинг партньорство с Международно летище Загреб

Резалта с гордост обявява своя последен проект в Хърватия с един от най-големите си клиенти до днес: Резалта ще осъществи пълен аутсорсинг за топлинна енергия за Международно летище Загреб през следващите двадесет години. Разположено във Велика Горица, югоизточно от столицата, летището е най-голямото и натоварено летище в Хърватия и един от най-важните транспортни центрове на Западните Балкани. Новият му терминал беше официално открит през 2017 г. и миналата година през него са преминали 3,45 милиона пътници и 13 000 тона товари. Предвижда се допълнително разширяване, когато се достигне максималният капацитет от 5 милиона пътници годишно, което ще позволи на летището да обслужва до 8 милиона посетители годишно.

Партньорството за аутсорсинг на енергия, подписано с Резалта, ще позволи на клиента, МЗЛЗ д.о.о. (Международно летище Загреб, дружеството, което управлява летището) да се съсредоточи върху основната му дейност и да подобри качеството на обслужване на пътниците, без да се притеснява за енергийните доставки през следващите две десетилетия. Съгласно условията на договора, Резалта продава топлинна енергия на летището, предоставя всички операции и услуги по поддръжка, както и 24/7 обслужване на клиенти и е оборудвана за разширяване на топлинния капацитет, тъй като потреблението на клиента се увеличава, за да съответства на растежа на неговия бизнес.

„Летище Загреб внимателно подбра аутсорсинг модела на производство на топлинна енергия и инвестира време и усилия в подготовката на процеса, изискващ високо качество на отоплението, така че всички пътници, служители и гости в пътническите терминали да се чувстват комфортно. Резалта пое отговорността за отоплението на летище Загреб и изпълни очакванията ни за предоставяне на висококачествена услуга“,

“, каза Хюсеин Бахадир Бедир, главен изпълнителен директор на Международно летище Загреб. 

Първо, Резалта изпълни цялостен ремонт на най-голямата котелно помещение на летището. Резалта отстрани три от съществуващите малки 2,3 MW котела и инсталира два нови котела от 4,2 MW всеки, с комбинирани газови горелки, заедно с 1 нова 6 MW газо-мазутна горелка. Един от старите котли се запазва като решение за непредвидени ситуации за периоди на върхово потребление. Освен това, Резалта осигурява нова система за безопасност и регулиране на котлите, както и всички свързани инсталации, и напълно реновира котелното помещение, в което се намира новото оборудване.

Освен осигуряването на проектния дизайн и реализация, Резалта е предоставила и 100% от финансирането на този проект за енергийно обновяване. Съгласно условията на договора Резалта запазва собствеността върху новото оборудване в отоплителната система и котелното, като продава произведената топлина на оператора на летище Загреб, МЗЛЗ. За тази цел Резалта също нае екип от седем служители на място, които осигуряват постоянна техническа поддръжка и обслужване на актива, за да се осигури перфектно функциониране и адекватно снабдяване по всяко време. Двадесетгодишният договор за доставка на енергия обхваща гаранции за оборудването и всички свързани с тях гаранции, както и редовна поддръжка и техническо обслужване по цялата топлоразпределителна мрежа.

Предимството на енергийния аутсорсинг е, че партньорът Резалта поема всички рискове (свързани с проектиране, финансиране, изпълнение на проекта, инсталация на оборудване, производителност и поддръжка) и пълна отговорност за осигуряване на отопление до всеки сегмент от летището, от пътническите салони до диспечърските кули и други съоръжения в комплекса. Чрез аутсорсинга на такава сложна система за доставки на енергия, клиентът вече не трябва да се занимава с поддръжка, подизпълнители, застрахователни компании или други трети страни, но е рационализирал своите процеси, оставяйки всичко на опита на Резалта. Единственото задължение на клиента е месечно плащане за потреблението на енергия.

Новата система беше внимателно разработена след задълбочени измервания и моделиране на реалното потребление на топлинна енергия във всички летищни съоръжения. Системата също така позволява добавяне на нови котли, за да се отговори на нарастващото търсене, което се очаква, тъй като летището приема все по-голям брой пътници всяка година. Освен това, въпреки че източникът на енергия е природният газ, всички котли все пак са комбинирани на природен газ и суров петрол. Това гарантира, че отоплителните системи на летището могат да продължат да функционират дори в случай на недостиг на доставки на природен газ. Като надежден и доверен експерт в областта на енергийните услуги, Резалта е напълно подготвена да посрещне предизвикателствата на разрастването на Международно летище Загреб през следващите двадесет години. 

Денис Никола Кулишич, директор на Резалта Хърватия и ръководител на ESCO услуги за групата Резалта, заяви: 

„Този проект е ключов за Резалта и се гордеем, че Международно летище Загреб ни повери тази важна мисия. Енергийният аутсорсинг е все по-голяма част от предлагането на енергийни услуги, тъй като клиентите разбират предимствата от възлагането на своите енергийни доставки на специализиран партньор. Очакваме с нетърпение следващите 20 години с новия ни партньор МЗЛЗ.“

Резалта е водещ независим доставчик на енергийни услуги в Югоизточна Европа и е реализирала над 180 проекта за над 120 клиента. Динамична и бързо разрастваща се компания, Резалта работи с публични и частни клиенти, за да финансира, изготви и реализира проекти, които намаляват потреблението на енергия, намаляват емисиите на CO2 и насърчават устойчивостта, като същевременно генерират икономии на разходите. Освен в България, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения, Резалта се разшири и в Чехия, Италия и Полша, предлагайки същото безупречно качество на обслужване в Централна и Югоизточна Европа.

Следете новостите.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Общи правила и условия.

Абонирайки се за нашия бюлетин, се съгласявате да получавате на електронната си поща съобщения от Резалта д.о.о. Целта на бюлетина е да информира посетителите на интернет страницата ни, нашите партньори, клиенти и широката общественост за дейността на Резалта, новите ни проекти, развития, предстоящи събития, както и новини във връзка с енергийната ефективност и възобновяемите източници. Публикуваме бюлетина най-често веднъж месечно, като са възможни изключения при непредвидени, но важни новини. Запазваме си правото да променим или спрем да издаваме бюлетина по всяко време и без предварително да ви информираме. Поверителността на вашата информация е много важна за нас и никога няма да я предоставим или продадем на трети страни. Имате възможност да прекратите абонамента си за бюлетина по всяко време.