Резалта подписва нов ESCO проект за осветление в Чехия с Fermat

Резалта стартира нов проект за обновяване на осветлението в Чехия за производствения цех на Fermat Group в Бърно.

Основната дейност на Fermat е производството на хоризонтални пробивни машини, основаващи се на традицията в региона за производство на металообработваща и преработвателна техника. Ангажираността на фирмата за устойчивост и екологична отговорност я подтиква да наеме Резалта, за да подобри ефективността на своите осветителни системи.

През 2019 г. водещият независим доставчик на енергийни услуги в Югоизточна Европа, Резалта, навлезе на чешкия пазар. В рамките на бизнес модела на ESCO, Резалта предлага на своите клиенти решения за енергийна ефективност до ключ, които започват с енергийни одити, изготвяне на проекти, изпълнение, финансиране и включват дейности и поддръжка за срока на договора. Компанията изцяло финансира енергийни проекти за своите клиенти, които изплащат инвестицията от постигнатите от тях финансови спестявания.

В случая с Fermat, Резалта ще замени 124 неефективни осветителни тела с 84 високоефективни светодиодни осветителни тела, които ще имат по-високи нива на осветеност и ще бъдат по-добре позиционирани, за да осигурят по-добра осветеност. Освен това ще бъде монтирано охранително осветление с непрекъснато захранване, за да се осигури аварийно осветление в случай на прекъсване на електрозахранването. Замяната на осветлението със светодиодна технология ще намали инсталирания капацитет с 246 kW и ще генерира икономии на енергия от 162 MWh годишно. Това означава, че Fermat ще изразходва 80% по-малко енергия за осветление и ще намали емисиите на CO2 с 80 тона годишно.

Проектите за обновяване на осветлението са икономически ефективен и опростен от технологична гледна точка метод за подобряване на енергийната ефективност и постигане на незабавни резултати, осигуряване на икономия на енергия, както и финансови икономии, като същевременно се намаляват емисиите на CO2. Светодиодното осветление е енергийно ефективно, защото консумира по-малко електричество от флуоресцентната алтернатива, и има по-дълъг жизнен цикъл.

Fermat е вторият ESCO проект, който Резалта реализира в Чехия след проект за енергийно обновяване на Mora Moravia, производител на печки в Оломоуц. За да намали разходите си и да увеличи ефективността си, Mora Moravia сключи договор с Резалта да разработи и внедри решение за намаляване на потреблението на енергия, свързано с основното производство. Резалта замени три стари неефективни котела за гореща вода (по 4,3 MW всеки) с два нови енергоефективни котела (по 2,5 MW всеки). За да се осигури допълнителна икономия на енергия, е инсталиран и допълнително 999 kWh комбиниран агрегат за топлинна и електрическа енергия. Новата система осигурява стабилна и ефективна доставка на енергия на Mora и произвежда допълнително 3000 MWh електроенергия годишно за същото количество природен газ, консумирано преди, като по този начин генерира значителни финансови икономии за клиента.

Резалта е водещ независим доставчик на енергийни услуги в Югоизточна Европа и е реализирала над 200 проекта за над 130 клиенти. Динамична и бързо разрастваща се компания, Резалта работи с публични и частни клиенти, за да финансира, изготви и реализира проекти, които намаляват потреблението на енергия, намаляват емисиите на CO2 и насърчават устойчивостта, като същевременно генерират икономии на разходите. Освен в България, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения, Резалта вече има присъствие и в Чехия, Италия и Полша, предлагайки същото безупречно качество на обслужване в Централна и Югоизточна Европа. В допълнение към предоставяните енергийни услуги, Резалта разработва и електроцентрали за възобновяема енергия в областта на слънчевите фотоволтаици и биомасата.

Следете новостите.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Общи правила и условия.

Абонирайки се за нашия бюлетин, се съгласявате да получавате на електронната си поща съобщения от Резалта д.о.о. Целта на бюлетина е да информира посетителите на интернет страницата ни, нашите партньори, клиенти и широката общественост за дейността на Резалта, новите ни проекти, развития, предстоящи събития, както и новини във връзка с енергийната ефективност и възобновяемите източници. Публикуваме бюлетина най-често веднъж месечно, като са възможни изключения при непредвидени, но важни новини. Запазваме си правото да променим или спрем да издаваме бюлетина по всяко време и без предварително да ви информираме. Поверителността на вашата информация е много важна за нас и никога няма да я предоставим или продадем на трети страни. Имате възможност да прекратите абонамента си за бюлетина по всяко време.